Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Книги

11
Март
Кого да обичаме

 Как да разпознаваме определени модели в човешкото поведение, които биха ни наранили? Кой ще събуди най-доброто в нас? На кого да се доверим? Кого да обичаме?

Авторът нарича книгата си предупредителна. По-голяма част от своя живот той е посветил на усилията да предизвика промяна у пациентите си, тъй като е психиатър. Опитът го е научил, че отстраняването на симптоми, като прекомерна тревожност или депресия, често пъти се оказва много по-лесно от трансформацията на личността. Идеята му да представи основните типове характери, които биха ни разочаровали е не, за да ни обезсърчи или накара да не вярваме в любовта, а по-скоро да ни даде един трезв поглед върху взаимоотношенията. Да ни помогне навреме да разпознаем тези личности, които биха ни наранили и да ни избави от илюзията, че можем да променим някой, който не иска да се променя.
За да се посвети на продължителна психотерапия, човек трябва да има знание за собствените си затруднения и желанието и ресурса да го направи. Дори тогава резултатът му не е гарантиран, а какво остава за надеждата ни да предизвикаме пълна метаморфоза у човек, който не намира чертите от характера си за проблемни. Само желанието и любовта не са достатъчни, трябва да знаем и кога да се откажем или изобщо да не опитваме. Тази част от книга е написана точно за това: да разпознаем в кои случаи просто да се „спасяваме”.
Втората част е по-оптимистична и мотивираща: „Кои хора да харесваме?” Доктор Гордън Ливингстън изброява някои основни качества, които според него са особено важни за добрите взаимоотношения: доброта, оптимизъм, смелост, лоялност, толерантност, честност, красота, чувство за хумор, гъвкавост и интелигентност. Звучат ви познато, но за повечето от тях той има интересен и нов прочит.
Например за красотата, много ми хареса мисълта: „С възрастта красотата се оттегля навътре.” Не е важно да сме красиви според стандартите в модните списания или огледалото, а да можем да отговорим с „Да” на въпроса: „Този човек кара ли ме да се чувствам красив?”. Само тогава не става въпрос за обикновено привличане, а за нещо много по-хубаво и дълготрайно.
Не само трябва да търсим изброените положителни качества у другия, а да се стремим и самите ние да ги развиваме. „Най-добрият индикатор, че търсенето ни е приключило, е появата на това качество у самите нас.”
Възможно е да откриете черти от характера на близките си или на самите себе си още в първата част на книгата. Ако искате да подобрите качеството на връзките и живота си, ще успеете с внимание и мъдрост да осмислите и промените отношението си към реалността и партньора. Използвайте тази книга и опита на доктор Ливингстън за развитие и израстване.

Приятно четене!

Аксиния Цветанова

„Да търсим любов на грешното място или да се надяваме да я предизвикаме у грешния човек едва ли ще ни донесе щастие. Да се хвърлим в мрака от висока скала сигурно ще ни помогне да се почувстваме за кратко като волни птици, но рискът е огромен, ако не сме сигурни в мекото приземяване долу.
И тук отново стигаме до значението на нещата, които знаем. Когато имаме ясна идея какво представлява човешкият характер и кои качества заслужават внимание, шансът да направим някоя от катастрофалните грешки, превзели като чума брачната институция, е значително по-малък. Животът не ни дава гаранции за нищо, разбира се, но защо обръщаме по- малко внимание на тези въпроси, отколкото на задачите по алгебра, си остава една постоянна мистерия.”

Откъс от книгата

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.