Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Пътешествия

25
Ноем
Как да не насилваме нещата

 Един велик Дзен-Учител бил дърводелец и всеки път когато правел маси, столове, те някак си придобивали едно неизразимо качество, някакъв огромен магнетизъм. Питали го:

- Как ги правиш? Той отвръщал:

-  Аз не ги правя. Просто отивам в гората - основното нещо е да питам гората, дърветата: кое дърво е готово да стане на стол?

Е, тези неща изглеждат абсурдни - защото ние не знаем, ние не познаваме езика. Той оставал три дни в гората. Сядал под някое дърво, после под друго и говорел на дърветата - а той си бил луд! Но за дървото трябва да се съди по неговите плодове, а за този Учител също трябва да се съди по това, което е сътворил. Някои от неговите столове все още съществуват в Китай - те все още носят някакъв магнетизъм. Просто чувстваш някакво привличане - не можеш да разбереш какво те привлича. След хиляда години! - нещо изключително прекрасно... Той казвал:

-  Отивам и обявявам, че търся дърво, което иска да се превърне в стол. Питам дърветата дали искат - и не само да искат, но и да ми съдействат, да са готови да тръгнат с мен - едва тогава. Тъй става понякога, че никое дърво не е готово да се превърне в стол, и аз се връщам с празни ръце.

Така се случило веднъж, че китайският император поискал от него да му направи етажерка за книги. Той отишъл и след три дни казал:

- Почакай - никое дърво не е готово да дойде в двореца. След три месеца императорът пак попитал. Дърводелецът казал:

- Аз непрестанно ходя. Убеждавам. Чакам - едно дърво май ще се съгласи.

Той успял да убеди едно дърво.

- Това е цяло изкуство! - казал той - когато дървото дойде само, тогава то просто моли за помощта на дърводелеца.

Ако си любящ човек, ще видиш, че цялото съществувание има своя индивидуалност. Недей да дърпаш и да блъскаш нещата. Наблюдавай, общувай, приеми помощта им - и така ще се запази много енергия.

Дори и дърветата са творчески, камъните са творчески. Ти си човек, самата кулминация на съществуванието. Ти си на върха - ти си съзнателен. Никога не мисли с погрешни вярвания и никога не се придържай към погрешните вярвания, че не си творчески човек. Може баща ти да ти е казвал, че си не-творчески, може колегите ти да са ти го казвали. Може би си търсил в погрешни посоки, в посоки, в които не си творчески човек. Но трябва да има посока, в която си творчески. Търси и издирвай и бъди достъпен, и продължавай да напипваш, докато го намериш.

' Всеки човек идва на света с определено предназначение -той трябва да осъществи нещо, трябва да предаде някакво послание, трябва да свърши някаква работа. Ти не си тук случайно - има голям смисъл да бъдеш тук. Има някаква цел зад теб. Цялото има намерение да направи нещо чрез теб.

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.