Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Пътешествия

13
Май

 Днес ние сме продукт на цялата наша история, на миналото си. На всичките си радости и болки, на преживените откази и изоставяния. Знаем, че живота оставя следа върху психиката и телата ни, но даваме ли си сметка колко определящо е това за нашето настояще и бъдеще?

Огледайте се около вас и вижте колко странно сковани са телата ни. Изгърбени сме, имаме особено напрежение във врата или раменете, болят ни краката, таза ни е скован, кръста ни стяга….. От къде идва това напрежение, все пак не сме престарели?

Всекидневно ние убиваме толкова много естествени свои импулси. Искаме да тичаме боси по тревата–„Какво ще си кажат хората?” Искаме да пеем и танцуваме с всичка сила, защото сме щастливи- „Не бива ще ни помислят за луди!” Копнеем да крещим–„Не!, Не искам!, Няма! Не може!”, но послушно се съгласяваме. Мечтаем да зарежем скучната си работа, но продължаваме да „допълзяваме” до работното си място, защото ни трябват пари. Всичката тази неестественост и заряд, който импулса носи не се изпаряват, а се натрупват в тялото. И то започва да страда, да се изкривява, да се движи като робот. След това, такава става и психиката ни. Как да бъдем креативни, като не се досещаме да променим дори пътя по който отиваме на работа. Улеснявайки ежедневието си ние си създаваме навици и чрез тях бавно се „убиваме” Мозъка ни започва да се движи по същата закостеняла и утъпкана пътека по която тялото го води. Никаква радост, никакви емоции, всичко е много сериозно и контролирано,но безкрайно скучно и отегчително. Движенията, мислите, усмивките са служебни и премерени. Спонтанността е забранена!

А през това време някъде много далеч от нашите географски ширини да танцуваш и да усещаш тялото си живо е едно от най- естествените начини на съществуване. Самба, меренге, салса, ориенталски танци….все традиции с дълга история. По света има много култури, които са намерили начин за справяне със стреса. Какво по- хубаво от това да ги обединим и да им се насладим с тяло и душа, да чуем екзотичните ритми и да оставим тялото да си припомни своите естествени движения. Зумба е не само един прекрасен екзотичен „коктейл”от латиноамерикански танци, но и от позитивни емоции, свобода и радост.

Но метода не е достатъчен, необходим е и подходящият инструктор. Криси е слънчева, заразителна и предразполагаща. Когато се огледаш в очите ѝ забравяш колко са дебели краката ти, колко килограма имаш да сваляш, забравяш да се критикуваш и осъждаш. Тя като с магическа пръчка изхвърля „отровите”на ежедневието и сваля „маските” ни. Забравяме ролите и статуса си – няма адвокати, лекари, психолози, счетоводители…. има просто група жени, припомни ли си какво е да си дете. Когато уморена си тръгна от тук в мен остава само онова вълшебно усещане за радост, лекота и единение.

Благодаря ти, Криси!

 

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.