Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Самопомощ

15
Авг
Прегръдка

„Може би най- кратката и най-силна молитва в човешкия език е „Помощ!”

Отец Томас Кийтинг

Ако дълго таим мълчаливо собствените си нужди, между нас и света се образува невидима, студена и непреодолима преграда. Не става дума да получаваме каквото искаме, а да признаем най- вече пред самите себе си, че имаме такива потребности.

Молбата за помощ, независимо дали ще я получим, разбива твърдината, която издигаме пред света. Дори когато молим за неща които никой не може да ни даде, получаваме облекчение и благословия за това, че сме дръзнали. Признаването на човешкото позволява на душата да се покаже на повърхността- също като делфина, който скача към слънцето.

Една от най- болезнените бариери е чувството за изолация, което съвременния свят поощрява. То може да бъде преодоляно единствено от желанието ни да бъдем прегърнати, от безмълвния ни кураж да изложим на показ своята неуязвимост. Водата запълва всички ями, а светлината- мрака; така и добрината се увеличава около уязвимото, стига да може да го види.

Да признаем от какво се нуждаем, да помолим за помощ, да покажем слабостта си: това са безмълвни молитви, около които се събират приятели, непознати, ветрове и времена. Прегръдката е като завръщане към утробата.

-Дишайте. Опитайте да се отпуснете и да смекчите защитата си срещу тези кратки мигове.

-Дишайте бавно. Почувствайте как порите ви се отварят за света.

-Вдишайте дълбоко. Позволете на въздуха и тишината да ви обгърнат по- плътно.

-Вдишайте ведро. Оставете се в прегръдката на това което е.

Марк Непо

 

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.