Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Самопомощ

18
Авг
Да се примириш с чакането

 „Смири се в единството на нещата и погрешните схващания сами ще изчезнат.”  Сънцан

Пиша тези думи, седнал в Брайтън Парк в Ню Йорк. Лято е и по някаква причина високите дъбове се накланят на юг. Хората, насядали по пейките, са се отпуснали под обедното слънце: обядващи германски туристи, задрямали старци, бездомници, които си мърморят под носа. Врабците подхвръкват насам- натам и чирикат, без никой да може да разгадае кодираното им послание.

Животът понякога прилича на огромна чакалня, в която някой ходят сковано напред- назад с надеждата, че болката ще спре, други чакат да им се случи нещо хубаво, а трети се страхуват да не им се случи нещо лошо. Нетърпеливите планират, докато чакат. Аз съм всеки от тях.

Винаги ни е било трудно- на всички нас- да се отпуснем спокойно и да се примирим с чакането, осъзнали, че няма къде да се денем.

Може би най- голямото предизвикателство,когато човек е напълно пробуден, е да спре да се стреми и просто да се отвори като мида в дълбините, докато животът във всичките си форми проникне в полузатворения център- нашата същност.

Тогава Бог влиза в нас като скъпоценен камък, паднал в езерото. Миналото се отдалечава във вълните зад нас, бъдещето е в тези пред нас. А ние дишаме във вечността.

-          Тази медитация може да ви отнеме известно време. Поседете в тишина и се опитайте да медитирате, докато усещането ви за време изчезне.

-          Дишайте. Нека образите от миналото и надеждите за бъдещето се издигат и отминават.

-          Забавете ритъм. Позволете на миналото, бъдещето и усещането си за време да се слеят.

-          В ежедневието се опитвайте да не се стремите към живота. Опитайте се да нес и тръгвате и да не пристигате. Опитайте се да позволите на живота да навлезе във вас.

                                                                                                                          Марк Непо

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.