Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Самопомощ

20
Авг
Притиснато до корема

„Вътрешната битка- срещу собствения ум, срещу собствените рани и отломки от миналото- е по- страшна от всички външни битки.”  Свами Шивананда

Видях морска видра да плува в залива. Притискаше рак или малка костенурка до корема си, обръщаше се по гръб да отхапе по малко, след това отново притискаше костенурката до корема, преобръщаше се и продължаваше да плува.

Тази гледка остана в съзнанието ми през следващите дни. Осъзнах, че самият аз живея като тази видра: притискам неизядената част от черупката си към корема и се опитвам да плувам заедно с нея в дълбокото, а това, разбира се е невъзможно.

Да се опитваш едновременно да ядеш и да се движиш е причина за много язви. Тази мисъл ме накара да спра и да се взра в старите рани, които все още тлееха в корема ми.

За пореден път осъзнах, че докато се опитваме да интегрираме вътрешния и външния си опит, докато се стремим към такова единство, понякога трябва да правим нещата едно по едно: да се обръщаме към себе си, без да отиваме никъде, но и да не гризем болната си душа, докато тичаме.

-          Застанете неподвижно и се опитайте да откриете дали съществува напрежение между това, което правите и това което сте. Може би трябва да се грижите за нещо в живота си докато се движите?

-          Ако е така, спрете и се вгледайте в корема си. Превърнете това, за което трябва да се погрижите, в своя цел.

-          Дишайте дълбоко и оставете вътрешното и външното си внимание да се насочат в една и съща посока.

                                                                                                                             Марк Непо

 

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.