Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Самопомощ

25
Ноем
Състрадание

„На три съкровища ви уча:

простота, търпение, състрадание.

Със състрадание към себе си

помиряваш всички живи същества в света.” Лаодзъ

Първо може да се запитаме; как със състрадание към себе си помиряваме всички същества в света?

За да го разберем, нека си припомним аналогията с колелото. Всеки живот е отделна и уникална спица, но всички те се срещат в общата главина или център. Ето защо, когато се грижим за най- съкровения си център, се грижим за всички души.

Друг силен начин да проумеем взаимната си свързаност е да си представим човешкия род като горичка от трепетлики, растящи край реката. Макар да изглежда, че всяко дърво расте само за себе си, независимо от останалите, дълбоко под почвата и далеч от окото корените им са един огромен корен. И ние, макар да изглеждаме независими, сме свързани с хората около нас. Духовете ни са вплетени в невидим център.

Разберем ли това, ще ни стане ясно, че нямаме друг избор, освен да прегърнем здравето на ближните си като част от собственото ни здраве. Усещах го неведнъж в чакалните пред онкологичните кабинети. Знам, че е вярно: когато отблъскваме непознатия, отблъскваме себе си; когато; когато задушаваме корен,задушаваме собствения си растеж; когато обичаме непознати, обичаме себе си.

Вярвам, че третото наставление на Лаодзъ ни казва да осъзнаем собственото си страдание и да пожелаем да го облекчим; тогава ще преодолеем недоверието и ще постигнем близост с всички други живи същества. На едно по- дълбоко ниво, когато изцеляваме себе си, изцеляваме света. Тялото е здраво дотолкова, доколкото са здрави отделните му клетки; светът е здрав дотолкова, доколкото са здрави отделните му души.

Това вечно лекарство стига до нас през вековете: живей непосредствено, чакай и се грижи за душата си, сякаш е целият свят.

- Дишайте бавно. Почувствайте как сърцето ви се свива и отпуска като зеница.

- Дишайте бавно. С всеки дъх се грижете за душата си. Почувствайте как се отваря усещането ви за Аза.

- Дишайте бавно. Почувствайте как усещането ви за света се отваря, докато се грижите за душата си.  

                                                                                                                  Марк Непо 

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.