Facebook - Психотерапията - път със сърцеRSS - Психотерапията - път със сърце
Самопомощ

1
Дек
Свещи и какавиди

 „Свещи и какавиди

Мечтите са свещи,

които ни помагат да виждаме в мрака.

Използвани те се топят”.

Често определяме себе си според желанията и мечтите си. Искам да стана актьор, музикант, президент. Мечтая да бъда известен, да остана в историята, да бъда герой. А когато животът ни оформи по друг начин, често си мислим, че сме се провалили, че сме се задоволили с по- малко, защото не сме били достатъчно добри да постигнем онова, което сме искали.

Понякога, когато преживяваме ограниченията си, това изглежда вярно. Но чрез ограниченията ние всъщност не се проваляме, а еволюираме, също както гъсеницата се превръща в пеперуда. Изпитанията в живота ни осигуряват тази последователност на развитието от която имаме нужда, за да открием щастието и мястото си в реда на нещата.

Истината е, че желанията и мечтите невинаги устояват дълго. Те изпълняват целта си в нашето развитие, а после избледняват и губят значението си. Можем много да си навредим, ако настояваме, ако настояваме да ги носим със себе си макар и мъртви.

Като тийнейджър много исках да стана професионален баскетболист. Имах достатъчно талант, за да прикривам ограниченията си в гимназията и първата година в колежа. Но когато във втори курс спрях да играя, разбрах, че призванието ми е да бъда поет. Това продължи почти осемнадесет години, докато се разболях от рак и открих живота на духа.

Не съм се провалил като баскетболист, нито съм се лъгал за поезията. По- точно би било да се каже, че вътрешният ми свят е еволюирал с жизнения опит; движеният на тялото във въздуха са еволюирали в поетичен танц на чувството, а то в красотата на духа. Да твърдя, че съм се провалил в желанието си да стана баскетболист, е все едно да кажа, че пеперудата се е провалила като какавида. Трудно ни е да се разделим само с формата на мечтата. Сбъдването на мечтата рядко може да бъде толкова важно, колкото да приемеш онова, на което тя може да те научи.

- Опитайте се да си спомните първата мечта, която истински ви е завладяла.

- Какво искахте от нея?

- Какво ви научи тя? Къде ви отведе?

- Пазите ли още същината на мечтата?

- Имате ли мечта сега?

- На какво ви учи тя?

                                                                                                   Марк Непо

 
 

Коментари

Copyright ©2011-2017. All rights reserved.